Göktürklerin de kullandığı 12 hayvanlı takvimin küçük farklar dışında hemen aynısını kullanan Çin astrolojisinin temel aldığı takvimde burçlar senelere göre oluşuyor. Her senenin farklı bir hayvanı var. Çinlilerin hem ay hem de güneş takvimini kullanmaları sebebiyle de Çin takvimine göre 28 Ocak’ta başlayan yeni yıl, sıralamaya göre Horoz yılı olarak kendini gösteriyor.
Peki, 2017’ye denk gelen Horoz yılının anlamı nedir? 2017 Horoz yılı Çin takviminde iki element tarafından sembolize edilir. Horoz burcunun elementi ise metal ve üzerinde bulunan ateş elementi. Elementler arasındaki yapıcı ve yıkıcı döngüye göre ateş ve metal birbirleri ile iyi anlaşan bir çift değildir.  Seneye hâkim olan elementler birbirleriyle uyumsuz olduklarında o senenin huzur içinde geçmesi beklenemez. Arkamızda bırakıp yeni bir yıla yeni umutlarla başlamaya karar verdiğimiz 2016 senesinin elementleri yine ateş ve metaldi. Ülkemiz, dünyanın geri kalanı ve pek çoğumuz için hiç de kolay bir sene olmadı. 2017’de aynı elementlerin olması huzura kavuşmak için biraz daha sabretmemiz gerektiği anlamına geliyor. Tabii yine de umutsuz olmamak gerek! Sadece sabretmeyi hayatımızın odağına koymamız gerekebilir bu sene…
Söz konusu durumda 2017’nin, 2016’dan bir farkı var, o da yin ve yanga göre belirleniyor. Geçen senenin elementleri yang özellikteyken içinde bulunduğumuz senede yin özellikteler. Yin ve Yang Uzakdoğu felsefesinde evrendeki diyalektik kutupluluğu gösteren karşıt çifttir. Bilindiği üzere bir daire ve içinde karşıt kutbunu taşıyan siyah ve beyazla ifade edilir. Yin ve Yang Çin felsefesinde alçalan ve yükselen iki zıt kutbu ifade eden iki olgudur. Yin alçalandır, negatif tarafı temsil eder ve siyah renk ile ifade edilir. Yang ise yükselendir, pozitif tarafı temsil eder ve beyaz renk ile ifade edilir. Horoz burcunun elementi güçlü bir yin metal elementidir. Yang metal top, tüfek, tank gibi ağır metal iken yin metal daha dekoratif ve zariftir. Bir mücevher, kolye, bilezik gibi… Dışarıdan çok çekici ve güzel; içi ise soğuk ve sert…
Ateş güneşi, mutluluğu ve iyimserliği simgelediği için ateş senesinde her şeye rağmen eğlence sektörü ön planda olur. Horoz burcu da aşk çiçeğidir. Yani güzellik ve romantikliği getirir. Mutluluk ve eğlence yayan bir ruha sahiptir.
Horoz yılında doğanların özellikleri
2017 yılında doğarak Çin takvimine göre Horoz burcu olanlar çalışkan, kurnaz ve beceriklidir. Bir konuda karar verirken her şeyi öğrenmek isterler. Konuşken tiplerdir, düşüncelerini anlatmayı severler. Kendilerini beğendiklerini söylemek yanlış olmaz. Kendilerini övmeyi ve ön plana çıkartmayı severler. Para konusunda çok tutumlu değillerdir. Özellikle moda konusunda harcama yapmaktan kaçınmazlar. Doğalarında fedakârlık ve çevresi için bir şeyler yapmak olduğundan, herkes tarafından çok sevilirler. Yin’i en yoğun temsil eden burçtur. Agresif, sabırsız ve kaba olarak değerlendirilirler. Ancak bu doğru değildir. Sadece dışarıya kendilerinin iyi bir insan olduğunu göstermek gibi bir çabaları yoktur. Buna rağmen dış görünüşlerine çok önem verirler. Hazırlanmak için saatlerini harcayabilir, ayna önünde çok zaman geçirebilirler. Modaya uymak gibi bir dertleri yoktur. Kendi stilleri vardır ve bunun dışına çıkmazlar. Amaçları modaya uymak değil şık görünmektir. Çok çalışırlar. Onları asla tembellik ve hareketsizlikle suçlayamazsınız. Sürekli bir hareket halindedirler. Bu nedenle de giriştikleri işleri başarıyla tamamlarlar. Birçok yeteneğe sahiptirler. İyi birer dedektif, doktor, hemşire ya da hatip olabilirler; işkoliktirler. Kendileri gibi olmayan ve çalışmayan insanları anlayamazlar ve böyle insanlara tahammül edemezler. Her zaman meşguldürler. Bu durum da yakın çevresini ihmal etmesine sebep olur. Açık sözlüdürler, bu nedenle de kaba olarak nitelendirilirler. Oysaki tek yaptıkları doğruyu söylemektir. Yalan söylemekten ve kendisine yalan söylenmesinden nefret ederler.
Horoz yılı nelere gebe olabilir?
2017’nin Ateş Horozu yılı olarak insanlığa bol bol bereket getireceği rivayet ediliyor. Güvenilirlik ve çalışkanlık 2017’de artacak; çünkü Ateş Horozu yılı! Ateş elementi mutluluk demektir. Ateş insanları dürüst, sıcakkanlı, açık görüşlü insanlardır ve kolayca arkadaş edinirler. Yang ateş iyimser. Ateş yılı her şeye rağmen insanlarda güven duygusunu arttırarak ekonomiyi canlı kılacaktır. Çünkü insanlar iyimser oldukça para harcar ve ekonomi hareketli olur. Tarihe de baktığımızda ateş yılları ekonominin en canlı olduğu dönemlerdir.

Sizin fikriniz nedir?