Aslı Tümer, 21 yaşında. Koç üniversitesi Medya ve Görsel sanatlar bölümü öğrencisi ve youtuber. Engeli; doğum sırasında beynin oksijensiz kalmasıyla meydana gelen ve her bireyde etkilenen merkeze ve etkilenme derecesine bağlı olarak farklılıklar gösteren Cerabral Palsi (CP). 

Kendini nasıl tanımlarsın?

Aslı: Kendimi; özel, mucize, aşırı olumlu… gibi büyük sözcüklerle tanımlamayı sevmiyorum. Hayatın  bana getirdiklerini üzerine pek düşünmeden, niye böyle oldu, niye ben? diye düşünmeden, sadece yaşamaya çalışıyorum. İnsanların benim başarımı diğerlerinden üstün görmesinden çok hoşlanmam. Ama mütevazi olamayacağım tek şey; kararlılığım. Kafama koyduklarımı gerçekleştirmek için elimden geleni yaparım.

Hayalini gerçekleştirme yolunda kendine dair yeni farkına vardım dediğin özelliğin ne? 

Aslı: Hayallerimi gerçekleştirme yolunda önüme hiç beklenmedik “engeller” çıktığında aslında ne kadar çözüm odaklı ve kriz yönetimi yapmayı becerebilen bir insan olduğumun farkına vardım.

 

Sizce engelli olma algısı ülkemizde nasıl? Değiştirmek için neler yapılabilir?

Aslı: Hayalim, CP‘ yi mümkün olduğunca çok insanla tanıştırmak ve toplumda engel gibi algılanan unsurları mümkün olduğunca normale döndürmek. Şu anda bunu sosyal medya kanallarından (Youtube ve instagram) yapmaya çalışıyorum.

Sizce engelli olma algısı ülkemizde nasıl? Değiştirmek için neler yapılabilir?

Aslı: Ülkemizde engellilikle ilgili çok fazla doğru bilinen yanlış hatta çok fazla bilinmeyen var. Bir kere engel zihinsel ya da bedensel olarak ayrılmıyor ülkemizde. Bir bütün olarak yaftalanıyor. Engelliler, genellikle hayatın içinde ne sosyal ne de akademik olarak var olması beklenmeyen asosyal bireyler gibi algılanıyor. Aslında öyle değil. Bizlerde herkes kadar hayatın içindeyiz. Böyle düşünen insanlara da hak vermiyor değilim, çünkü bizi parkta, sinemada,tiyatroda, alışveriş merkezinde ya da bir spor dalıyla uğraşırken görmüyorlar. Bu algıyı tersine çevirmenin tek yolu, bizlerin kendimizi hayatın her alanında görünür kılmamız.

Son olarak söylemek istediğin bir şey var mı?

Bu derginin okurlarına toplumdaki en büyük engelin ön yargılar olduğunu tekrar hatırlatmak isterim.Engelli olmanın ne yüceltilecek ne de ön yargılı olacak hiçbir tarafı yok

Aslı Tümer ‘i bir dinleyelim mi?

 

 


 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.