Türkler, ölümsüzlüğün simgesi olarak kabul ettikleri ve Türk Mitolojisi’ne göre tüm insanların türediği ağaç olan Akçaçam Ağaçları’nı süslerlermiş bugün. Sonra süsledikleri ağaçların altında, çevresinde toplanır, şarkılar söyler ve eğlenerek geleneksel oyunlar oynarlarmış…

Nardugan, Türklerin kutladığı diğer bayramlar olan Paktıgan ve Koçagan’la da uyumlu olup,  gündönümüne dayalı bayramlarla birlikte üçlü bir yapının parçasıdır. Moğol dilinde Nar güneş anlamına gelirken, Türkçe de Tuqan (Doğan) sözcüklerinin birleşimidir.

Türkiye’nin de içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık‘tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak. 21 Aralık‘ta ülkemizde en uzun gece ise Kuzey’deki Sinop’ta yaşayanlarca deneyimlenecektir.

NOT: Nardugan, Roma’da Satürnalya, Antik Yunan’da ise Dionysos Şenlikleri olarak kutlanan, Türklerde Güneş’in Doğuşu anlamına gelen ve Ön Türkler’deki atalar kültü döneminden günümüze kadar Orta Asya coğrafyasında Güneş kültü adına kutlanan bir bayramdır. Her yıl 22 Aralık’tan sonra gelen ilk dolunayda kutlanır.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.