1 kadın ve 40 erkek yüzyılın bu sorununu çözecek!

Erkeklerin aktif katılımıyla kurulan ve 1 kadın 40 erkekten oluşan 41 kurucu üyesiyle birlikte, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amaçlayan YANINDAYIZ DERNEĞİ Mayıs 2018’de kurularak 25 Eylül 2018’de basına tanıtıldı.

Kurucu başkanı  kadın ve diğer kurucu üyelerinin tamamı erkeklerden oluşan dernek, Türkiye’de tam eşitlik sağlanması için erkekleri hedef alan çalışmalar yaparak toplumsal cinsiyet eşitliğindeki dönüşümü hızlandırmayı amaçlıyor.

Dünyanın sayılı, Türkiye’nin ve bu coğrafyanın ilk sivil toplum kuruluşlarından olan  derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Nur Ger’in konuşmasıyla başlayan basın toplantısı kurucu üyelerin bilgi paylaşımları ve gazetecilerin sorularına cevaplarıyla devam etti.

Kurucular arasında işadamı, gazeteci ve sanatçıların da yer aldığı gözlemlenen dernek üyeleri: cinsiyet eşitsizliğiyle mücadeleye erkeklerin daha etkin katılımını amaçladıklarını, meseleyi yaratan erkek olduğu için çözüm için de erkeklerin bir araya gelmelerini farkettiklerini ilettiler.

Konuşmasına kuruluş amacı ve süreçlerini anlatarak başlayan Başkan Nur Ger; “Derneğimizin hedef kitlesi erkeklerdir. Meseleyi yaratan erkekler olduğu için değişim de onlardan başlayacak. Bu yüzden çözüm için erkekler bir araya geldi. Önce erkeklerde zihniyet değişikliği sonra davranış değişikliğini hedeflediklerini” ilet en Nur Ger, cinsiyet eşitliği için ayağa kalkan, sesini yükselten, ‘yanınızdayız’ diyen erkeklerle birlikte başarılı bir oluşum süreci yaşadıklarını da sözlerine ekledi.

Yanındayız Derneği kurucusu erkeklerle birlikte; başta kadına yönelik şiddetin sonlanması olmak üzere, eğitim, sağlık, çalışma hayatı, ev emeğinde ortaklık gibi hayatın tüm alanlarında fırsat eşitliğinin sağlanması konusunda farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalar yaparak, projeler yürütülecek, kentli erkekten kırsal erkeğe uzanan doğru rol modelleri ortaya koyacaklarını ve bunu toplumun her katmanına iletmeyi hedeflediklerini dile getirdiler. Toplantıda özellikle ‘yasa değiştikçe’ kafaların da değişeceğine dair umutlu beklentiler de paylaşıldı.

Gazeteci Murat Yetkin, “Yasa değişmeden kafa değişmez. Bakınız sigara konusundaki gelişmelere” diyerek dikkat çektiği değişim sürecine: “Şiddetin bence üç şekli var, ilki fiziksel şiddet, ikincisi kamu da ve özel sektörde yönetici konumlarına kadınları getirmeme; bu da şiddet türüdür. Üçüncüsü de bu şiddete sessiz kalmaktır. İşte biz bu yüzden ‘sessiz kalmayalım, yanınızdayız’ dedik” diyerek sözlerine devam etti.

Başkanlığını toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu Nur Ger’in yaptığı derneğin kurucu üyeleri şöyle;

“Agah Uğur, Ahmet Dördüncü, Ahmet Ümit, Arda Batu, Ata Selçuk, Bekir Ağırdır, Bernard Arkas, Burhan Karaçam, Bülent Gürcan, Cevdet Mercan, Cüneyt Yavuz, Doç. Dr. Can Ger, Dr. Alper Hasanoğlu,Dr. Bahadır Kaleağası, Dr. Bülent Atuk, Dr. Erkan Tozluyurt, Dr. Güven Sak, Ferhat Boratav, Gökhan Öğüt, Gönenç Gürkaynak, Görgün Taner, Hakan Güldağ, Laki Vingas, Mehmet Nane, Mert Fırat, Murat Yeşildere, Murat Yetkin, Necati Özkan, Okan Yılmazer, Prof. Dr. Bülent Bayraktar, Sami Kariyo, Selçuk Pehlivanoğlu, Sinan Altun, Soli Özel, Şükrü Ünlütürk, Tamer Saka, Tolga Egemen, Uğur Gürses, Yekta Kopan, Yetik Kadri Mert”

Derneğin Danışma Kurulu ise, Canan Güllü, Emel Armutçu, Fatma Çiğdem Aydın, Leyla Navaro, Meral Tamer, Müjgan Suver, Nazan Moroğlu, Sanem Oktar, Şule Yüksel, Tijen Mergen ve Ümit Boyner bulunmakta.
‘Yanındayız Derneği’nin öncelikli hizmetleri şu konularda olacak: 

Kadına ve çocuğuna yönelik doğru davranışın artırılması

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık

Kadınların karar alma süreçlerine katılımının artması

Eğitimde cinsiyet ve fırsat eşitliğinin sağlanması

Ev emeğinde ortak çalışma yapılması

İş hayatında daha çok kadın üretiminin sağlanması.

İstatistik ve konu hakkında daha detaylı bilgi için şu bağlantıyı açınız:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.