9 Haziran 2018 Cumartesi günü

Dünyada 110’dan fazla ülkede, 4300’den fazla noktada belediyeler, turizm müdürlükleri ve oteller ücretsiz wellness aktiviteleriyle kutlanacak. Siz de ailenizle birlikte katılın!..

Bu yılın konusu: Çocuklar için iyi yaşam!

9 Haziran 2018 Cumartesi günü Global Wellness Day (GWD) 7. kez kutlanacak ve bu kutlamalar 4. kez dünya çapında gerçekleşecek. GWD kurucusu Belgin Aksoy Berkin, “Bir gün tüm yaşamınızı değiştirebilir” sloganıyla 86 Küresel İyi Yaşam Elçisi, 3 danışman ve 23 ana destekçiden oluşan bir uluslararası ağa ilham verdi ve bu yıl 110’dan fazla ülkede ve 4300’den fazla noktada ücretsiz iyi yaşam etkinlikleri düzenlenmesine ön ayak oldu. Belgin Aksoy Berkin’in başlangıç fikri, iyi yaşamın/wellness’in bir lüks değil, her bireyin doğuştan hakkı olduğuydu. GWD ailesi bu nedenle bu etkinliklerin hiçbir zaman ticari olmamasını ve ücretsiz ve halka açık kalmasını hedefliyor.

Global Wellness Day’in GWD Çocuklar Projesi dünya ölçeğinde depresyonu, obezite oranını ve hatta suç sayılarını azaltmayı hedefliyor!

 

GWD’nin kurucusu Belgin Aksoy Berkin; “Artık iki yaşından itibaren okula gidiyoruz, eğitim sisteminin bizi geleceğimiz için hazırlayacağını umuyoruz, ancak hiç kimse bize nasıl yaşayacağımızı, nasıl nefes alacağımızı, nasıl farkında olacağımızı ve kendimizi nasıl seveceğimizi öğretmiyor, oysa gelecekte mutlu birer yetişkin olabilmemiz için önemli olan şeyler bunlardır.” diyerek  amacını özetlediği GWD organizasyonu hakkında şöyle devam ederek: “Çocuklar okullarda hiçbir zaman, insanların önce kendilerini sevmeden başkalarını sevemeyeceği gerçeğini öğrenmiyorlar. Bu kadar erken bir yaşta bedensel ve zihinsel iyiliğe, yani wellness’e odaklanmak o kadar önemli ki, dünya çapındaki depresyon ve obezite oranlarını ve hatta suç işleme sayılarını bile azaltmaya yardımcı olabilir.” Bilgisini verdi.

Belgin Aksoy Berkin bu amaçla 10 Ekim 2017 günü ABD’nin Florida eyaletindeki Palm Beach’te 42 ülkeden 600 delegenin katılımıyla GWD Çocuklar Projesini (GWD Kids Project) açıkladı. Açıklama sırasında GWD elçileri ve 40 çocuk sahnede Berkin’e katıldı.

Saygın üniversiteler, klinikler ve uluslararası iyi yaşam liderleri ile danışılarak oluşturulan proje eğitim programı 2018/2019 öğretim yılında uygulanacak ve daha sonraki yıllarda da okul öncesinde her sabah 5 dakika iyi yaşam egzersizi ve ilköğretim okullarında haftada 1 saat iyi yaşam dersi içerecek. GWD Çocuklar Projesi üç önemli konuya odaklanacak: Kendini sevmek, nefes almak, farkındalık. Çocuklar daha sağlıklı olmak ve streslerini yönetmek için nefes alıp verme egzersizlerini öğrenecekler; duygusal ve bedensel esenliklerini geliştirmek için farkındalığı (farkında yemek yemekten farkında doğa yürüyüşlerine kadar) öğrenecekler ve; utanç, öfke, suçluluk duygularını bırakıp kendini huzurlu, barış içinde hissetmeyi, kendilerini ve başkalarını kabul etmeyi öğrenecekler.

Kendini sevmek eğitimiyle proje önce kendimizi sevmeyi, sonra da etrafımızdaki insanları/hayvanları sevmeyi öğreterek depresyonu azaltmayı hedefleyecek. Farkındalık eğitimi ise farkındalıkla yemek yemeyi öğreterek obeziteyi azaltacak. Nefes almak eğitimiyle de proje suç oranlarının azaltılmasına katkıda bulunacak. Cezaevlerinde gerçekleştirilen bir araştırma, kendilerini sakinleştirecek fazladan bir nefes almayı bilebilselerdi çoğu suçlunun, nevrotik bir zihinleri olmadıkça, olumsuz eylemlerinden vaz geçeceklerini ortaya koymuştur.

GWD’nin Tayland elçisi Andrew Jacka projeyi Tayland Eğitim Bakanlığına sunacak ve Tayland projeyi okullarda ilk uygulayacak pilot ülke olacak.

GWD 2018’in teması: Çocukların İyi Yaşamı

2018-2019 dönemi için çocuklara iyi yaşam bilincini aşılamak amacıyla GWD Kids Project (GWD Çocuk Projesi) hayata geçirildi. BM’nin araştırmasına göre dünyada çocuk ve ergen nüfusun %5’i depresyonda olduğu için sıkıntı çekiyor. Bu sebeple, proje ile anaokulu ve ilkokullarda kendini sevme, nefes eğitimi, sağlıklı beslenme, doğa yürüyüşü vb. konularda bilinçli farkındalık yaratacak wellness dersleri verilebilecek.

GWD Çocuk projesi, Miami-Palm Beach’te düzenlenen 11. Global İyi Yaşam Zirvesi’nde (Global WellnessSummit) 42 ülkeden wellness ve spa sektörünün önde gelen 600 delegesine Belgin Aksoy Berkin tarafından tanıtıldı.

Belgin Aksoy Berkin: “Tüm dünyada çocuklara iyi yaşam kavramını öğretecek “GWD Kids Projesi” ile Türkiye olarak bir adım öne çıkmanın mutluluğu içerisindeyim. Bugün tüm liderler çocuk eğitiminin öneminden bahsediyor ancak benim için konuşmaktan öte aksiyon almak çok önemli. GWD Kids Projesi ile dünyadaki tüm eğitimcilere çağrı yapıyor ve çocuklara her şeyden önce nasıl yaşamaları gerektiğini öğretmeye davet ediyorum. Okullarda hiçbir çocuk, bir başkasını sevmenin, önce kendini sevmekten geçtiğini öğrenmiyor. Hâlbuki 2 yaşından başlayarak her gün 5 dakika iyi yaşam egzersizi çerçevesinde, doğru nefes almayı, farkındalıkla yemek yemeyi öğrenen ve alışkanlık haline getiren çocuklar geleceğin sağlıklı bireyleri arasında yer alacak ve dünyanın daha güzel bir yer olmasına katkı sağlayacaktır. Dünyada hızla artan depresyon ve obezite rakamlarının hatta suç oranının düşmesi, 2 yaşından itibaren alınacak temel 3 adımdan geçiyor; çocuklara, yarının mutlu yetişkinleri olmaları için şans verelim.”

Global Wellness Day hakkında daha detaylı bilgi için tıklayınız…

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.