Her daim bir yol ayrımının başındadır hayat. Kuru bir dal gibi akan nehirde sağa sola çarpmayı da seçebilirsiniz ya da nehrin hızına, akışına, çevresindekilere bakarak bir kuru dal olsanız bile rotanızı sizin belirleyeceği bir akışı da seçebilirsiniz. Bütün seçimler için ortak olan tek önemli nokta ise farkındalıkla seçmek.

Özlem Özen

Herkes her zaman bir seçimin arifesinde.

Sabah uyandığında sağından ya da solundan kalkmakla başlayan süreçte,  binlerce kez binlerce konu hakkında hep seçim içindeyiz. Nefes almak gibi fark etmeden yaptığımız hayati konular üzerinde biraz düşünelim biraz da farkındalık içinde seçimlerimizi gerçekleştirelim istedim.

Derler ki; anne-babanı, kardeşini, dinini, ırkını veya doğacağın coğrafyayı seçemezsin.  Ben öyle olmadığını düşünüyor ve biliyorum. Ruh dünyada var olmadan önce kendi temel taşlarını seçer, seçer ki kendi tekamülüne daha hızlı hizmet edebilsin. Böylece deneyimlemek istediklerinin farkındalığıyla, ona hayat serüveninde eşlik edecek doneleri tek tek belirler. Siz bir seyahate hazırlanırken gideceğiniz yerin havasına, ortamına hatta yapacağınız aktivitelere göre bavulunuzu hazırlarken ve özgürce düşünerek farkındalıkla bu işlemi yaparken ruhumuz belki de senelerce sürecek bir yaşam için kendi ihtiyaçları doğrultusunda seçimlerini yapmaz mı?

Yapar. O zaman bilelim ki şu an hayatınızda var olan ne varsa -üzerinizdeki elbiseleriniz, eviniz, arabanız, anneniz, babanız, işiniz, kocanız, dininiz, vücut yapınız- sizin seçimleriniz sonucudur. Ve seçmeye devam ediyorsunuz: şu an bu yazıyı okumanız gibi…

Amaç bu kadar özgür, bu kadar geniş bir yelpazede neyi, neden ve ne zaman seçtiğimizin farkındalığına varmaktır. Kuru bir dal gibi akan nehirde sağa sola çarpmayı da seçebilirsiniz ki; bu da bir seçimdir ancak her seçim gibi sonuçlarına katlanmalısınızdır da. Ya da nehrin hızına, akışına, çevresindekilere bakarak bir kuru dal olsanız bile rotanızı sizin belirleyeceği bir akışı da seçebilirsiniz. Her daim bir yol ayrımının başındadır hayat. Sağ sol ileri geri, gülmek, ağlamak, öfkelenmek, sakinleşmek, okumak, yazmak, düşünmek, düşünmeden davranmak, yardım etmek ya da çelme takmak gibi binlerce yol ayrımındayız.

Bütün seçimler için ortak olan tek önemli nokta ise farkındalıkla seçmek.

Arzu duyduğunuz şeyleri sevin ve seçin. Bu sevgi onları size çekecektir. Tüm bunlar yaşamın dokusudur. Onları sevdiğinizde yaşamı seversiniz. Onları seçerseniz, sevdiğiniz şeyleri yaşarsınız. 
Nasılları ve niçinleri bilmeyi seçin ki bilgilerinizi başkalarıyla paylaşın. Bilgi paylaşılmayı gerçekleştiren en naif araçtır ve zaman içinde paylaştıkça çoğalır. Verdiğiniz her şey katlanarak size geri dönecektir.
Rahatlıkla başkaları tarafından övülmeyi seçin. Ama herkesin övülecek yönlerini görün ve sizde övgü yağmuru sunun. Ne olursa olsun herkesin övülme ihtiyacı vardır ve bu davranış ulaşamadığınız açılmayan tüm kapıları size açar.
Seksi seçin; sevgiyi kutlamak için. Birliğin bütünlüğün bu kadar bedenlenmiş hali yoktur. Sevginin kutsanmış yansımasıdır.
Gücü seçin, kullanabileceğiniz kadar gücü. Başkalarını kontrol etmek için değil içinizdeki gücü seçin. Herkesin içinde var olan potansiyelini kullanmaları için kendi gücünüzü seçin.
Ünü seçin; kaldırabileceğiniz kadar ünü seçin. Amaç değil amaca giden yol olarak seçin. Ün, şan, şöhret sizin ulvi misyonunuz için kestirme yoldur.
Başarıyı seçin; elde edebileceğiniz kadar başarıyı. Bedelini başkalarına ödettiğiniz başarıyı değil, başkalarına yardım edebileceğiniz bir amaç olarak başarıyı seçin. 
Kazanmayı seçin; deneyimleyebileceğiniz kadar kazanmayı seçin. Başkalarına maddi manevi yük yüklemeyen hatta onlara da kazandıran kazanmayı seçin. Kazanmak başkalarının kaybı olacak bir kazanma değil birlikte kazanılacak bir kazanmadır. Kaybetmeyi de göze aldığınız bir kazancın tadı ve hazzı bambaşka olacaktır.
En büyük farkındalık birine ya da biri için yapılan şeyin herkese yapılmış olduğunun anlayışıdır. Çünkü hepimiz biriz. 

Ama en önemli ve öncelikli farkındalığımız şu olmalı ki; en büyük seçim daima başkalarına hizmet etmeyi seçmek değildir.  Hizmet etmeyi seçmek bir şey, bunun en büyük seçim olduğunu düşünmek başka bir şey. Hayatımızın birçok noktasında biz de hizmet ediyoruz bize de hizmet ediliyor. Bu farkındalıkla ya da aksi bir seçimle olabilir. Ancak çok ciddi düşünmeniz ve fark etmeniz gereken şey şu ki; bu en büyük seçim değildir.

En büyük farkındalık birine ya da biri için yapılan eylemin herkese yapılmış olduğunun anlayışıdır. Çünkü hepimiz biriz. Seçimlerimizdeki farkındalık kendimizin ve bütünün faydasına olsun…

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.