“SAYGI” kelimesini dünyanın neresinde, ne dilde dile getirirsek getirelim her daim “öteki” leştirdiklerimiz ile ilgili durumlara sergilediğimiz tavır ve halleri uyandırır.
BOŞ BİR KAP SAYGI
“SAYGI” kelimesini dünyanın neresinde, hangi dilde dile getirirsek getirelim her daim “öteki”leştirdiklerimiz ile ilgili durumlara sergilediğimiz tavır ve halleri uyandırır.
Öteki halleri genelde büyükler, küçükler, hayvanlar, karşıt görüşler diye giden uzuun bir listeyi temsil etse de, günümüzde her şeyin güncellendiği bu çağda bu kavrama da bir güncelleme getirsek hiç fena olmaz.
Hepimizin en çok ihtiyacı olan şey işitsel saygı sanırım.
Bu da neyin nesi dediğinizi duyar gibiyim. Şöyle ki;
Değişen toplum ile yaşantılarımızdaki hız da değişti. Bu hız ile konu ne olursa olsun her şeye kolay erişir, yaşar, kaydeder ve unutur hale geldik.
Kendimiz kendimize ötekileşirken girdiğimiz halleri bir çay veya kahve eşliğinde birileri (arkadaş, eş, anne ….) ile paylaşmak istediğimizde karşımızdaki kişiler dinlemek, anlayabilmek, en önemlisi hissettiklerimizi sormak yerine hızlıca kendine ait kayıtlarına ulaşıp; “Bak ben de….” diyen kurulan cümlelere, konu ile ilgili diğer örnekler ve yargılar eşliğinde biten sohbetlere sahip olduk.
İşitsel saygıyı edinebilmek için ihtiyacımız olan, tüm kimliklerimizi ve bilgilerimizi bir kenara bırakarak “boş bir kap” gibi dünyada o olayı yaşayan ilk insanı dinler gibi dinleyebilmek ve sadece hislerini önemseyip anılarını paylaşmasına izin vermek hepimize iyi gelecektir. Çünkü saygı olan yerde sevgi daha çok yeşerecektir.
Böylelikle başkalarına ait kayıtlar, ön yargılar, toplumsal baskılar olmadan kendimizi keşfedebilmenin tadına varabiliriz.
Konfüçyus‘un dediği gibi “Üstün insan öteki insanlara saygı gösterir, o zaman dünyanın dört bucağında oturanlar, onun kardeşi olur.”
Hepimiz aynı kaynaktan geldik ihtiyacımız olan birlik bilinci ve bu bilince erişmenin tek anahtarı SAYGI.
Sevgiler
Gülşah Gültekin
İnstagram : studiohome88
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.