OKUYAY Okuma Kültürünü Yaygınlatırma Platformu, ülkemizde okuma kültürünün yaygınlaştırılmasını çalışma konularından biri haline getiren Türk Yayıncılar Birliği tarafından, TC. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Bakanlığı’nın yürüttüğü Sivil Toplum sektörünün Ortaklıklar ve Ağlar Hibe Programı kapsamında alınan hibeyle kuruldu. OKUYAY Platformu, okuma kültürünü desteklemeye çalışan STK’lere, aktivistlere, gönüllülere destek vererek Türkiye ve Avrupa’daki iyi örnekleri Türkiye geneline yaymayı hedefliyor.
Çalışmalarını, Türk Kütüphaneciler Birliği (TKD), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV), Kadıköy Belediyesi ve Kingston Üniversitesi (Birleşik Krallık) ortaklığıyla gerçekleştiren OKUYAY Platformu, okuma kültürünü yaygınlaştırmak için türkiye’den 4 pilot bölge seçti. 2019’da yaptıkları tanıtım toplantıları sonucunda belirlenen bu bölgeler; Ankara, İstanbul, Samsun ve Adana oldu.
Bu bölgelerden gelen Sivil Toplum Kuruluşları ve Çeşitli Kütüphane yöneticileri ile bilgi alışverişi yapıldı, samimi bağlar kuruldu. Onlarla birlikte bu seminerde Türkiye ve Dünya örnekleri, 2019’da KONDA Araştırma şirketinin yaptığı okuma kültürü araştırmasını izledik ve irdeledik. İyi bir örnek olarak Bisikletli Kütüphaneci Hakan Yücel’in (Hakan Abi) çalışması kalplerimize dokundu. Bisikletiyle okulun zili çalmadan çocuklara kitap ulaştırmaya çalışmasını izlemek taktire şayandı. Kutluyoruz kendisini.
Sosyal medya kurmak ve yönetmek üzerine aldığımız temel bilgiler de ışık tutucuydu. Özellikle bir STK oluşumu için düşünülerek hazırlandığı için daha bir faydalıydı.
Proje hazırlama konusunda önce düşünme biçimini yönlendirme üzerine bir sunum izledikten sonra, Türkiye’de okuma kültürünün yaygınlaşamaması sorunu üzerine herkes kendi farkettiği sorunları paylaştı. Hep birlikte bir sorun ağacı oluştururken aynı zamanda Türkiye’nin durumunu da; yapısal, politik, ekonomik, kültürel, coğrafi özellikleri ile gözden geçirmiş olduk.  Akşam OKUYAY’ın davetlisi olarak birlikte yediğimiz yemek samimiyetimizi perçinledi, birbirimizi daha iyi tanımamızı sağladı.
Ertesi gün TEGV’den Aynur Kolbay ‘Okuyorum, Oynuyorum’ sunumu yaptı. Ardından Okuma Kültürünü yaygınlaştırmak Avrupa’dan İyi Örnekler sunumunu Sevengül Sönmez’den izledik. Bu projenin paydaşlarını tanıma şansımız oldu (Paydaşlar; Kadıköy Belediyesi, AÇEV, Türk Yayıncılar Birliği, Türkiye Kütüphaneciler Derneği) Yine Türkiye’nin iyi örneklerinin (TEGV ve NİLÜFER BELEDİYESİ) sunumlarını izledik.
Seminerin devamında önceki gün yaptığımız sorun ağacı üzerine 7 kişiden oluşan 7 yuvarlak masa etrafında kendi projelerimizi tasarladık. Hem tanışma, hem kaynaşma hem de farklı fikirlerin paylaşıldığı bir pratik yapma şansımız oldu.
OKUYAY’ın kendi projesi içinde değerlendirilen bu çalışma da İstanbul ve Ankara’dan ikişer,  Samsun ve Adana’dan birer proje fonlanacak.
İster tek, ister ortaklı projeler hazırlanacak ve bir proje teslim tarihi sunuldu. Seçilen proje için 5 ay süre var. 4000 kişiye ulaşılması bekleniyor.
Önemli bilgi; sadece bu toplantıya katılanlar için değil, projesi olan herkese açık bu çalışma…
Detaylar  http://okuyayplatformu.com/ ‘da yayınlanacak.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.