Bu yazımda kadim sağlık sistemlerinden biri olan ‘ayurveda’dan biraz bahsetmek istiyorum. Ayurveda, binlerce yıl önce Hindistan’da ortaya çıkmış, dünyanın en eski bütünsel sağlık sistemlerinden / bilimlerinden / geleneklerinden / felsefelerinden biri. Sankritçe’de “ayu” hayat, “veda” bilgi/bilim demek. Ayurveda, ‘sağlıklı bir hayatı nasıl yaşayacağımızın bilgisi’ anlamına gelmektedir.
Arzu Özev
Ayurveda’nın odağı, doğa ile uyum içinde günlük bir rutin, beslenme şekli ve yaşam biçimi belirleyerek tabiata uygun bir şekilde, hasta olmadan yaşamak için gerekli önlemleri almaktır. Yoganın ayrılmaz bir parçası olan ayurveda beş element prensibine dayanıyor: Hava, su, ateş, toprak, boşluk. Bu beş element doğada olduğu gibi insan bedeninde de mevcut. Kişinin yaratılışı, doğası anlamına gelen “prakruti”, bu beş elementin niteliklerinden oluşuyor ve üç dosha’ya karşılık geliyor: Vata (hava ve boşluk), Pitta (ateş ve su) ve Kapha (toprak ve su).
Prakruti’nin (doğanın) üç prensibi var: Satva (safiyet, sükunet, neşe), rajas (arzu, hareket, ihtiras), tamas (atalet, durgunluk, depresyon). Doğanın bu prensipleri her şey için olduğu gibi yiyecekler için de geçerli. Yediğimiz içtiğimiz her şey fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak bünyemizde belli sonuçlar doğuruyor. Beslenme biçimimiz davranışlarımızı, ruh halimizi ve şiddete yönelimimizi belirliyor. Örneğin işlenmemiş gıdalar, tahıl, bakliyat, kuruyemişler, mevsim sebze ve meyveleriyle, yani ‘satvik’ beslendiğimizde zihnimiz sükunete kavuşuyor, fiziksel, bedensel ve ruhsal olarak kendimizi daha mutlu, saf ve enerjik hissediyoruz. Öfkemiz sakinleşiyor, daha barış içinde oluyoruz. Çay, kahve, şeker, fazla baharatlı yiyeceklerle ‘rajasik’ ağırlıklı beslendiğimizde ise endişe, evham takıntılar, huzursuzluk, ajitasyon, öfke ve şiddete yönelim artıyor. Alkol, fazla yağlı yiyecekler, kızartmalar, dondurulmuş, beklemiş, işlenmiş yiyecekler, kırmızı et, tavuk gibi ‘tamasik’ ağırlıklı bir beslenme şekli ise bizi yorgunluk, isteksizlik, atalet ve depresyona sürüklüyor. Bu yüzden beslenme düzeninde dengenin bulunması için ayurveda, satvik yiyeceklerin ağırlıklı olduğu bir beslenme biçimini öneriyor.
Ayurveda’ya göre sağlıklı bir insanın tanımı şöyle:
(Swastha: Tam bir sağlık hali)
- Tüm doshaları dengede olmalı: Vata, pitta ve kapha dengeli bir halde olmalı. Doshalar dengeden çıktığı zaman, arttığı veya düştüğü zaman ‘vaishamya’, yani hastalık oluşur.
- Sindirim ateşi (agni) denge halinde olmalı: Ayurveda’ya göre bir kişinin sağlığı, sindirim sisteminin kuvvetli olmasına bağlı. Güçlü bir sindirim, sağlığın anahtarı.
- Dokular (dhatular) ve atıklar (malalar) normal olarak çalışmalı: Toksinlerin vücuttan düzenli bir şekilde atılımı (dışkı, idrar, ter) sağlığın bir başka işareti. Toksinler (ama) atılmadığı zaman vücutta tıkanıklıklara yol açarak bağışıklık sistemini zayıflatıyorlar.
- Duyu organları, zihni ve ruhu huşu halinde olmalı: Ayurveda’da sinir sistemine, duyu organlarına ve zihin durumuna özellikle önem verilir. Bunlar denge içinde çalışmadıklarında hastalıklar baş gösterir. Ayurveda’da, kişinin zihinsel sağlığı fiziksel sağlığından daha bile önemlidir.
AYURVEDİK RUTİN
Ayurveda, öncelikle hasta olmamak için gerekli önlemleri alıp, sağlıklı bireyin sağlığını korumak, hasta olanı ise tedavi etmek esasına dayanıyor. Ayurveda’ya göre tam bir sağlık hali, zihin, beden ve ruhun kendi aralarında ve evrenle arasındaki uyum, dengede ve bütünlükte saklı. Bu uyumun bozulması ise sağlığın bozulmasına ve hastalıklara sebep oluyor. Ayurveda’ya göre sağlık ve mutluluğun sırrı düzenli bir günlük yaşam. Ayurvedik yaşamda doğayla uyumu yakalamak için sabahın erken saatlerinde kalkmaya ve sabah rutinine çok önem veriliyor.
Günün belli saatlerinde vata, pitta ya da kapha dominant oluyor. Günlük rutinimizi bu doshalara göre belirlediğimizde, doğa ile uyum haline geliyoruz. Örneğin Kapha; sabahları ve akşamları dominant oluyor. Pitta, öğle zamanı ve gece yarısı; Vata ise gün doğarken ve günbatımında aktif.
Aynı şekilde mevsimleri göz önünde bulundurduğumuzda da kapha (toprak ve su) zamanı kış biterken, ilkbaharın ilk zamanları; pitta (ateş ve su) zamanı ilkbaharın sonu, yaz zamanları; vata (hava ve boşluk) zamanı ise sonbaharın bitişi ve kış mevsimi.
Ayurveda, insanın doğanın bir parçası olduğu ve doğa ile uyum içinde olduğumuzda gerçek anlamda sağlıktan bahsedebileceğimiz esasına dayanıyor. Bu yüzden de Ayurveda’da güneşin ritmine göre belirlenmiş günlük rutine çok önem veriliyor. Bu rutin, şöyle seyrediyor:
Gün doğmadan uyanmak
Uyanır uyanmaz bir bardak ılık su içmek
Bağırsakları boşaltmak
Dişleri fırçalamak, dil temizliği ve susam yağı ile dişetlerini ovmak
Yüzü soğuk suyla yıkamak
Susam yağı ile tüm vücuda masaj yapmak ve ılık su ile duş almak
Yoga asana (duruşları), pranayama (nefes egzersizleri) ve meditasyon
Hafif bir kahvaltı
12.00-13.00 Öğle yemeği
Gün batmadan akşam yemeği
Uyumadan önce dişleri fırçalamak, yüz yıkamak, ayakları ve başı susam yağı ile ovmak, rahatlamak, dua etmek
22.00-23.00 Uyku zamanı
VATA, PİTTA, KAPHA
Prakrutiniz, yani yaratılış niteliğiniz sadece vata, sadece pitta, sadece kapha veya bunların kombinasyonları olabilir. Bu nitelik değişmez. Ayurveda doktorları nabzınıza bakarak prakrutinizin ne olduğunu belirliyorlar. Prakruti doğuştan sabit olup değişmemekle birlikte, doshalarınızın dengesi yaşam biçiminize, yaşınıza, yiyip içtiklerinize, mesleğinize, çevre ve mevsim koşullarına bağlı olarak bozulabiliyor. Doshalardaki bu dengesizliğe vikruti adı veriliyor. Vikruti önü kesilmediği zaman hastalıklara sebep olabiliyor. Çeşitli ayurvedik terapiler yoluyla, (masajlar, bitkisel takviyeler, yoga, nefes, meditasyon, doğru beslenme) vikruti tekrar denge haline sokularak, kişinin kendi doğasıyla uyum içine girmesi sağlanıyor. İyileşmenin kalıcı olması için de kişinin hayat koşullarına uygun bir yaşam tarzı haritası belirleniyor.
Aşağıda kısaca doshaların özellikleri, dengesizliğin sebepleri, semptomları ve doshaları dengelemekle ilgili bilgi edinebilirsiniz.
Vata Dosha (Hava ve Boşluk)
Vata Özellikleri: İnce ve hafif beden yapısına sahiptir. Aktiftir. Kuru cilde sahiptir. Soğuk hava sevmez. Düzensiz iştah ve sindirim sistemi görülür. Yeni bilgiyi çabuk öğrenir ve çabuk unutur. Endişe, telaş, heyecan duygularına yatkındır. Kabızlık ve gaz görülür. Uykusu hafif ve kesilmeye eğimlidir.
Vata Dengesizliğinin Sebepleri
Aşırı Stres
Alkol bağımlılığı
Sigara ve uyuşturucu kullanımı
Soğuk, kuru ve rüzgarlı hava
Yaşam biçiminde veya mevsimsel ani değişiklikler
Vata dengesini bozan yiyeceklerle beslenmek
Öğün atlama ve açlığı göz ardı etme
Uzun seyahatler
Üzüntü, korku veya şok
Vata dengesizliğinin semptomları
Eklem problemleri
Kas ağrıları
Adet dönemi sancıları
Vücut ağrıları
Kasılma
Kabızlık, gaz, şişkinlik
Huzursuz bağırsak sendromu
Yüksek tansiyon
Ürperme
Ciltte kuruluk
Susuzluk
Üzüntü
Panik ve Endişe Hali
Depresyon
Soğuğa karşı dayanıksızlık
Vatayı dengelemek için gerekli olanlar
Düzenli bir rutininiz olsun
Kendinizi sıcak tutun
Ilık yiyeceklerle beslenin
Sükunet içinde olun (veya bunun yollarını arayın)
Soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak durun
Pitta Dosha (Ateş ve Su)
Pitta Özellikleri: Orta beden yapısına sahiptir. Sıcaktan hazzetmez. Sindirimleri iyi, iştahları yerindedir. Orta hızda öğrenirler ve hatırlarlar. Öğün atlayamaz, açlığa kolay dayanamazlar. Kolay kızıp öfkelenirler. Öncü, lider özellikleri vardır. Soğuk yiyip içmeyi tercih ederler. İyi konuşmacıdır.
Pitta Dengesizliğinin Sebepleri
Aşırı stres
Kendine aşırı yüklenmek ve yüksek beklenti içinde olmak
Sürekli bir şeyler yetiştirmek zorunluluğu
Pitta dengesini bozan yiyeceklerle beslenmek
Aşırı sıcaklar
Yeteri kadar dinlenememek
Pitta dengesizliğinin semptomları
Ateş basması
Sivilcelenme
Kaşıntı
Reflü, ülser, mide ekşimesi/yanması
Vücutta iltihaplanma
Hazımsızlık, kabızlık veya ishal
Öfke, sinir, asabiyet
Bitkinlik
Nefes kokması
Pittayı dengelemek için gerekli olanlar
Aşırı sıcaktan kaçının
Fazla yağdan ve tuzdan uzak durun
Serinletici ve baharatsız yiyeceklerle beslenin
Serin içecekler için
Pişmiş ve çiğ yiyeceklerin dengesini kurun
Kapha Dosha (Toprak ve Su)
Kapha Özellikleri: Yapılı, güçlü ve dayanıklı beden yapısına sahiptirler. Metodik ve yavaş faaliyetler görülür. Yağlı ve parlak cilt yapısına sahiptir. Yavaş sindirim ve geç acıkma görülür. Sakin ve sabit kişilik özellikleri görülür. Geç öğrenir, geç unuturlar. Zor heyecanlanırlar, uzun ve ağır uyurlar. Saçları güzel, gür ve koyu renklidir.
Kapha Dengesizliğinin Sebepleri
Kilo alma
Depresyon
Soğuk ve nemli hava
Kapha dengesini bozan yiyeceklerle beslenmek
Eşya bağımlılığı
Fazla uyumak
Kapha dengesizliğinin semptomları
Atalet ve isteksizlik
Ağırlık hissi
İştahsızlık
Ödem
Mukus birikimi
Nefes alma güçlüğü
Hareketsizlik
Fazla uyuma
Depresyon, mutsuzluk
Sevgi ve destek eksikliği hissetme
Açgözlülük, karışmışlık duygusu, sahiplenicilik
Kaphayı dengelemek için gerekli olanlar
Bol bol egzersiz yapın
Ağır yiyeceklerden uzak durun
Aktif olun
Buzlu yiyecek ve içeceklerden uzak durun
Yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durun
Hafif ve taze yiyecekleri tercih edin
Genel olarak tüm doshaları dengelemek için:
Doğayla ve kendinizle uyum içinde bir yaşamı tercih edin
Sade bir yaşam kurun
Sağlıklı yaşamak için düzenli bir beslenme rutini oluşturun
Huzurlu bir ortamda yemek yiyin, yerken televizyon izlemeyin
Düzenli olarak yoga, nefes egzersizleri ve meditasyon yapın
İşlenmiş, paketli, dondurulmuş gıdalardan ve nikotinden uzak durun
Alkol ve kafeinden mümkün olduğunca uzak durun
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.